Zwemmen kan een recreatieve en ontspannende activiteit zijn, maar je kunt er ook voor kiezen om het in wedstrijdverband te doen. Zo kun je bijvoorbeeld: waterpolo gaan spelen, synchroonzwemmen of kunstzwemmen, reddend zwemmen, duiken of wedstrijdzwemmen. De meeste bekende sport is toch wel het wedstrijdzwemmen. Nederland heeft in de loop der jaren aardig wat beroemde zwemmers gehad, zoals Pieter van den Hoogenband en Inge de Bruijn. Zij hebben tal van medailles binnengesleept.

Een olympische sport

Wedstrijdzwemmen is ook een olympische sport en over het algemeen worden de wedstrijden gezwommen in een 25 of 50 meter bad. De wedstrijdafstanden zijn 400, 800 en 1500 meter of je zwemt langere afstanden in open water. Dan wordt er soms wel twee, drie, vijf of tien kilometer gezwommen. Bij een normale zwemwedstrijd starten er meestal acht mensen tegelijk, waarvan de zwembaden worden gescheiden door drijvende lijnen. Aan het eind van de baan wordt een keerpunt gemaakt om te draaien. Tegenwoordig meten de sensoren niet alleen de tijd, maar ook of er goed gedraaid is.

Wil je wedstrijdzwemmen?

Als je graag wedstrijden wilt zwemmen, moet je lid worden van een zwemploeg. Het kan gebeuren dat je eerst een selectieproces moet doorstaan. Meestal mag je ook niet gelijk aan wedstrijden meedoen, maar moet je hier eerst voor trainen. Over het algemeen dragen wedstrijdzwemmers een speciaal sportbadpak of zwembroek en een badmuts om minder weerstand in het water te hebben. De zwembril is voor het chloor. Verder mag je niets dragen wat je snelheid, je uithoudings- of drijvend vermogen zou kunnen beïnvloeden.


Gecategoriseerd in:Zwemmen als sport