Zwemmen, wie het ooit heeft geleerd, verleert het waarschijnlijk nooit meer. Zwemmen is een sport, maar zeker ook ontspanning. Heerlijk spetteren en spatteren in het water, baantjes trekken of een andere vorm van zwemsport beoefenen. Zwemmen is eigenlijk zo’n ruim begrip dat er altijd wel iets tussen zit wat iemand aanspreekt. Zwemmen is ook gezond en wel voor een aantal redenen:

Ontspanning

Als je last hebt van gespannen spieren door stress is zwemmen een perfecte oplossing. Het bewegen in het water werkt ontspannend, wat zeker zijn uitwerking heeft op de geest. Is je lichaam ontspannen, maar je voelt wel stress, ook dan is zwemmen een manier om je hoofd even leeg te maken. Na afloop van een zwemsessie stap je een stuk meer ontspannen het zwembad uit als dat je erin ging. Ook voor mensen met rug- of rsi-klachten kan zwemmen verlichting geven. Met zwemmen hoef je geen onverwachte bewegingen te maken, mits je niet in een golfslagbad gaat zwemmen. Daarnaast hoef je niet voortdurend alert te zijn, zoals bijvoorbeeld bij tennis.

Zwemmen is goed voor de spieren

In het zwembadwater heb je geen last van zwaartekracht, waardoor de schokbelasting minimaal is. Daarom is zwemmen voor mensen met rug, reuma of rsi-klachten ook zo prettig. Als je een poosje in het water bent, ontspannen je spieren zich, waardoor je jezelf beter kunt bewegen. Toch is zwemmen ook goed voor de spieren, het verstevigt de houdingsspieren en bij intensievere zwemoefeningen train je de spieren ook. Maar als je spieren pijn doen, kan bewegen in het zwembad ook de pijn verlichten.

Afvallen met zwemmen

Ook als je wilt afvallen, is zwemmen een uitstekende keuze. Zeker als je al wat zwaarder bent, beweeg je in het zwembad een stuk soepeler. Om af te vallen kun je het beste een duursport beoefenen, bijvoorbeeld hardlopen, fietsen, wandelen of zwemmen. Explosieve sporten zoals fitness en hockey verbranden namelijk eerder koolhydraten dan vetten en bij duursporten is dat juist andersom. Hoeveel calorieën je uiteindelijk verbrandt, hangt natuurlijk af van hoe vaak je gaat zwemmen en hoe lang en intensief je zwemt.

Zwemmen is voor alle leeftijden

Zo zijn er tal van redenen dat zwemmen gezond is. Zeker in wat warmer water functioneren spieren nu eenmaal beter en in het water wordt er minder belasting van je spieren gevraagd. Zwemmen is ook goed voor je hart en je longen, maar daarnaast is zwemmen ook gewoon leuk voor alle leeftijden.


Gecategoriseerd in:Zwemmen is gezond