Zwemmen is een sport in het water, waarbij de zwemmer met bewegingen van zijn of haar armen en benen voortbeweegt in het water. Dit kan men doen in een recreatieve vorm of in een wedstrijdvorm. Daarnaast zijn er verschillende manieren om je voort te bewegen in het water, door middel van diverse slagen:

  • schoolslag
  • borstcrawl
  • rugslag
  • vlinderslag

Een gezonde lichaamsbeweging

Iedere vorm van zwemmen is zeer gezond als lichaamsbeweging. Dit komt mede omdat bijna alle spieren van het lichaam gebruikt worden, zonder dat de belasting erg zwaar is en er geen harde stootbewegingen zijn. Bij zwemmen worden de gewrichten bijvoorbeeld niet zo zwaarbelast als bij hardlopen en bij zwemmen is de kans op blessures ook veel kleiner. Het lichaam wordt als het ware gedragen door het water en daardoor is zwemmen ook uitermate geschikt voor mensen met een fors overgewicht. Tijdens het zwemmen hebben ze namelijk een stuk minder last van hun gewicht. Ook de fysiotherapeut is een voorstander van zwemmen, therapeutische lichaamsoefeningen zijn door de eigenschappen van het water een stuk beter uit te voeren.

Jong geleerd, is oud gedaan

Kinderen worden vaak al op jonge leeftijd meegenomen naar het zwembad. Bijvoorbeeld tijdens het baby- of peuterzwemmen voor de kleintjes om daarna door te stromen naar de zwemles. De motoriek van kinderen is rond het 5e of 6e jaar genoeg ontwikkeld om ook daadwerkelijk te leren zwemmen. Vaak hebben kinderen in Nederland zwemlessen op school, waarbij ze hun zwemdiploma kunnen halen. Nederland heeft altijd een hoog percentage gehad van personen die kunnen zwemmen, zeker op het gebied van kinderen. Hier wordt ‘leren zwemmen’ eigenlijk ook gezien als een deel van je opvoeding en in een waterrijk land zoals Nederland is dat niet onverstandig. Tegenwoordig zakken deze aantallen

en daarom moeten we ervoor waken dat onze zwemvaardigheden opdrogen.


Gecategoriseerd in:Zwemmen is gezond