Nederland beschikt over een ijzersterke zweminfrastructuur. Toch is door bezuinigingen en voorkeuren van de consument de zweminfrastructuur een beetje onder druk gekomen. Dat is zonde, want zwemmen biedt veel mensen de mogelijkheid om hun hele leven in beweging te blijven. Daarnaast levert de zwemsport een belangrijke bijdrage aan de topsport in Nederland. Maar het allerbelangrijkste is misschien nog wel dat we met zwemonderwijs verdrinkingen kunnen voorkomen.

Hoe belangrijk is het zwemdiploma?

Nederlanders zwemmen steeds minder en kunnen vaak ook minder goed zwemmen. Ook steeds minder kinderen zijn zelfredzaam in het water. Eigenlijk zou ieder kind de benodigde diploma’s moeten halen. Toch zien sommige ouders hier de noodzaak niet van in, omdat ze niet beseffen hoe gevaarlijk water kan zijn en hoe snel iemand kan verdrinken. Het aantal verdrinkingen was enorm afgenomen, in 1950 verdronken meer dan 500 mensen. Na 2002 is dat aantal niet meer boven de 100 geweest. In 2017 verdronken 86 inwoners van Nederland en dat zijn er nog steeds 86 te veel.

Een gevaarlijke trend

Van de Nederlandse bevolking heeft 94% minimaal één zwemdiploma, maar eigenlijk heb je er drie nodig om echt goed te kunnen zwemmen. Tegenwoordig wordt dit aantal steeds minder nagestreefd. Deze trend zou kunnen leiden tot een verhoging van het verdrinkingsaantal en dat moeten we te allen tijde voorkomen.


Gecategoriseerd in:Zwemmen is gezond