Zwemmen is één van de meest gezonde sporten die er is. Omdat alle spieren meedoen, wordt het grootste deel van het lichaam getraind. Tegelijkertijd biedt het water waarin je zwemt zo’n goede ondersteuning, dat de kans op blessures heel laag is. Er is een reden dat sporters, die zich weer fit willen trainen na een blessure, vaak voor zwemmen als oefening kiezen. Ook jij kan je lichamelijke conditie verbeteren door te gaan zwemmen. Om het meeste resultaat uit je inzet te krijgen, bieden we je hier een aantal kant-en-klare tips.

Kies een plek waar je in je eigen tempo kan zwemmen

Zwembaden kunnen erg druk zijn. Vooral rond de lunch kan het een drukte van jewelste zijn. Je wordt dan min of meer gedwongen om mee te gaan, in het tempo van de 20 mensen die vóór je hun baantjes aan het trekken zijn. Dat is niet handig. door te zwemmen op de snelheid de jij kunt halen en vasthouden, train je je lichaam om telkens een stukje verder te gaan. Zwem je in een lager tempo, dan zal je nooit een hoger niveau bereiken. Kies dus een zwembad, en een tijdstip, waar het rustig is. Zodat jij je eigen tempo kunnen sporten.

Stel een schema op

Zoals de meeste sporten heeft zwemmen vooral effect als je dit regelmatig doet. Leg daarom in je agenda een aantal tijdstippen vast, die je vrijhoudt voor je training. Als je zo’n rooster aan het maken bent kan je ook een trainingsschema opstellen. Waarbij je telkens 100 of 200 meter verder zwemt. Zo stimuleer je je lichaam om de grenzen op te zoeken. Vind je het moeilijk om je aan je eigen schema te houden? Misschien is het dan een oplossing om een partner te zoeken die ook fit wil worden. Zo kunnen jullie elkaar motiveren om te gaan trainen. Of beloon jezelf eens met een taart van jeeigentaart.nl.

Drink voor en na de training voldoende water

Als je aan het hardlopen of aan het fietsen bent, dan merk je dat je flink gaat zweten als je lekker bezig bent. Ook bij het zwemmen verlies je een hoop vocht. Maar je merkt het niet, omdat het water je zweet meteen weg wast. Toch kan je behoorlijk uitgedroogd zijn na een uurtje zwemmen. Drink daarom voor en na het zwemmen voldoende water. Ook tijdens het zwemmen kan je af en toe een slok water nemen. Liefst niet uit het zwembad, maar uit een waterflesje dat je op de rand van het bad kunt plaatsen.

Overweeg om buiten te gaan zwemmen

Het zwemwater in Nederland is een groot deel van het jaar op uitstekende temperatuur. Dat biedt verdere voordelen boven het zwemmen in een overkapt zwembad. Om te beginnen is er vaak meer ruimte. Verder zijn het zonlicht, het groen, en de geluiden van de natuur rustgevend en zorgen voor een groter geluksgevoel. Mensen zijn gemaakt om in de natuur te zijn, en als er in de buurt een geschikte zwemplas is, kan je een goede fitheid combineren met deze natuurlijke behoefte.


Gecategoriseerd in:Zwemmen en kinderen