Er zijn ook watersporten waar je misschien in de eerste instantie niet snel aan denkt, zoals synchroonzwemmen. Ooit werd deze sport door mannen geïntroduceerd, maar tegenwoordig wordt de sport voornamelijk door vrouwen beoefend. Synchroon zwemmen noemen ze ook wel kunstzwemmen of zelfs waterballet en dat komt omdat het er allemaal heel kunstig en balletachtig uit ziet. Synchroonzwemmen houdt in dat iedereen gelijke bewegingen maakt, wat een bijzonder effect geeft. Zeker van bovenaf gezien geeft dit een heel speciaal beeld.

Synchroonzwemmen is een zware sport

Het is een hele sierlijke sport, maar vergis je niet want het is erg zwaar. Je moet namelijk niet alleen alle zwemslagen beheersen, maar ook sterk en lenig zijn. Daarnaast moet je lang je adem in kunnen houden en toch ook wel enig gevoel voor ritme hebben. Tijdens de wedstrijd worden een groot deel van de figuren worden onder water uitgevoerd, waarvoor je eventueel wel een neusclip kunt gebruiken. Hierdoor komt er niet constant water in je neus. Tijdens de wedstrijd dragen de deelnemers meestal dezelfde zwemkleding om nog meer gelijkheid uit te stralen.

Wedstrijden zwemmen

Bij het synchroonzwemmen kun je vier wedstrijddiploma’s halen. Het begint bij Age 1 tot en met Senior, daarnaast zijn er nog vijf diploma’s die je nodig hebt om voor de wedstrijddiploma’s in aanmerking te komen, bijvoorbeeld het basishouding diploma of het barracuda diploma. Synchroonzwemmen kun je tegenwoordig in de volgende samenstelling: solo, duet, groep en een combinatie. Solo is inderdaad alleen, een duet met zijn tweetjes en de groep bestaat uit acht zwemmers. Dan zijn er ook nog twee uitvoeringen: de technische en de vrije uitvoering. In een combinatie voeren tien zwemmers alle onderdelen op, zowel van de solo, het duet en de groep.

De Olympische Spelen

Om aan de wedstrijden synchroonzwemmen mee te mogen doen, moet je eerste bepaalde limieten halen. Dit is te behalen door wedstrijden zonder muziek te zwemmen, waarbij je bepaalde figuren voor een jury zwemt. Als je genoeg punten haalt, mag je deelnemen aan de uitvoeringswedstrijden. Voor ieder onderdeel zijn er andere limieten. Nederland heeft ook synchroon zwemmers die in de top meezwemmen. Hopelijk kunnen zij hun kwaliteiten laten zien op de Olympische Spelen in 2020. Rusland is tot nu toe de echte koploper, maar China, Spanje en Oekraïne doen het ook niet slecht.


Gecategoriseerd in:Zwemmen als sport