Wanneer je een tuin aan gaat leggen of een website gaat bouwen, heb je eigenlijk te maken met een zelfde soort opzet. In je ontwerp moet je rekening houden met wat voor behoeften de toekomstige gebruikers hebben en er is sprake van voortdurend onderhoud en optimalisatie. Toch hoor je veel vaker mensen klagen over slecht ontworpen websites dan over tuinontwerpen. Bij het bedrijf webdesign Eindhoven houden ze zich onder andere bezig met gebruiksvriendelijke ontwerpen voor een website. En in de tuinbouw in Eindhoven is een tal aan tips te vinden die overdraagbaar zijn naar een goed webontwerp.

Tuinontwerpen als inspiratie voor webdesign

Keyhole Tuin

Een Keyhole tuin is de belichaming van een gebruiksvriendelijk tuinontwerp. Met als vorm een sleutelgat is deze tuin gemiddeld twee meter hoog en oorspronkelijk ontworpen voor mensen met AIDS, zodat ze met weinig fysieke belasting toch hun tuin konden onderhouden. De verhoogde tuinbedden worden ondersteund door bakstenen die de grond bij elkaar houden en tegelijkertijd een ondersteunende functie leveren om tegen aan te kunnen leunen tijdens het tuinieren . Een keyhole tuin heeft een optimaal compost systeem, wat het wereldwijd een ontzettend populair ontwerp maakt voor huistuiniers die hun keukenafval graag nuttig willen besteden. Deze wordt namelijk gecomposteerd midden in het Keyhole tuinbed.

Mandalatuinen

Net als in webdesign gaat het in tuinontwerpen in Eindhoven om functionaliteit, maar ook om esthetiek. Om je tuin een sprekende esthetische waarde mee te geven wordt de Keyhole tuin vaak gecombineerd met een Mandala tuin. Zo blijft de functie van de tuin gewaarborgd en is het toch prettig voor het oog. Dit kennen we natuurlijk ook als meerwaarde bij een goed webontwerp.

Een ontwerp in zowel tuin als webdesign roept bij voorkeur een positief gevoel op. Mandala’s zijn hier een eeuwenoud symbool voor, die eenvoudig in design geïmplementeerd kunnen worden. Daarnaast is een mandalatuin een ontwerp waarbij, met behulp van polycultuur tuinieren, de ruimte en grond maximaal benut wordt.

Markettuinen

Als boer, hovenier of hobbytuinder krijgt een mens gemakkelijk last van pijn in de rug en benen, doordat de hele dag gebukt en gelopen moet worden. Hierom zijn verhoogde tuinbedden een uitkomst die vele voordelen bieden voor een gezonde houding. Met een breedte van 75 centimeter en gestandaardiseerde rijen van 20, 25 of 30 meter kan de boer gebruik maken van speciale hoezen, netten en irrigatieleidingen die allemaal dezelfde maat hebben en daarmee gebruiksvriendelijk en efficiënt zijn.

Een markettuin is daarmee een efficiënt ontwerp die een ergonomische lichaamshouding stimuleert. Het ontwerpconcept blijkt duidelijk winstgevend met een winstmarge van wel 45 % doordat het rekening houdt met de gebruiker en diens behoeftes en wensen. En daarin is de brug met webdesign weer gemaakt, waarin een goed ontwerp de sleutel is tot een succesvolle website.

Conclusie

Of je nou een digitaal of fysiek natuurlijk ontwerp maakt, het is altijd van belang om eerst een moment te nemen om vast te stellen waar de balans ligt, welke behoeftes er bij komen kijken, en hoe dit esthetisch vorm te geven zonder in te leveren op efficiëntie. De natuur heeft van zichzelf een natuurlijke balans waarin we nog veel inspiratie op kunnen doen om bij te dragen aan onze toekomstige webdesign.


Gecategoriseerd in:Zwemmen en kinderen