Ongeveer 70 jaar geleden is de manier van duiken ontstaan zoals wij dat vandaag de dag kennen. Toch werd er voor die tijd ook al gedoken, maar dat was meestal uit noodzaak. Men was op zoek naar voedsel, om vijanden te ontvluchten of uit nieuwsgierigheid naar het onderwaterleven. De filosoof Aristoteles beschreef al in de 4e eeuw voor christus hoe een pot gebruikt kon worden om langer onder water te kunnen ademen, de zogenoemde ‘diving bell’. Later werd dit in praktijk gebracht met duikhelmen. Helaas kon men hier de lucht niet verversen en bestond koolstofdioxide gevaar. In de 18e eeuw kwam er een pomp bij en in de 19e eeuw het duikpak. Toch waren hier ook nog tal van gevaren. Pas in de 20e eeuw werd de stalen cilinder uitgevonden, waarbij gas onder hoge druk werd samengeperst. De eerste ademautomaat werd ontwikkeld door de beroemde Jacques Cousteau. Natuurlijk is met de jaren het hele systeem meer verfijnd, tot aan onze huidige duikvoorzieningen.

De wonderlijke onderwaterwereld

Vandaag de dag zijn er verschillende redenen waarom er wordt gedoken, zoals voor een studie, voor werk, maar ook als sport. Maar de grootste drijfveer is meestal toch wel de ontspanning en de interesse voor de onderwaterwereld. Onder water is er geen zuurstof, worden sommige zintuigen van de mens belemmerd en de druk oefent invloeden op ons lichaam uit. Daarom is het verstandig om een duikcursus te volgen, zodat je weet hoe je hiermee om moet gaan. Daarnaast heb je natuurlijk een speciale duikuitrusting nodig. Een duikuitrusting bestaat onder andere uit een duikpak om je warm te houden, een duikfles, een ademautomaat, lood om af te dalen, een trimvest voor je drijfvermogen en een duikbril om goed te kunnen zien.

PADI of NOB

Hoe diep je mag afdalen, hangt ook een beetje af van de duikdiploma’s die je hebt, maar over het algemeen gaan duikers meestal niet dieper dan 20 meter. Als je dieper gaat, is het minder kleurig, het wordt een stuk kouder en je verbruikt meer lucht door de druk. Je kunt voor het duiken allerlei duikbrevetten halen, hiervoor volg je een duikcursus bij een erkende duikschool. Het meest bekende brevet is het internationale PADI, hierin kun je ‘Open water’, een ‘Advanced’, een ‘Rescue’ en een ‘Dive Master’ brevet halen. In Nederland haal je een NOB brevet, NOB 1 is hier hetzelfde als je ‘Open Water’ PADI brevet. Als je ergens wilt gaan duiken, wordt er eigenlijk altijd om een duikbrevet gevraagd, maar vaak ook naar je duikervaring. Het is dus verstandig om een logboek bij te houden.

Als je niet wilt duiken, maar toch wat van de onderwaterwereld wilt zien, is snorkelen een leuk alternatief.


Gecategoriseerd in:Zwemmen als sport