Zwemmen bestaat al heel lang. Men heeft zelfs rotsschilderingen teruggevonden die ongeveer 8000 jaar oud zijn, waar mensen opstaan die een soort schoolslag zwemmen. Circa 3000 jaar geleden zwommen de Egyptenaren al in de Nijl, kinderen werden opgevoed met zwemlessen. Waarschijnlijk zwommen ze hier met een soort beencrawl. Ook bij de Grieken was zwemmen belangrijk, als je ergens wilde werken, moest je op zijn minst een zwemdiploma hebben. Zeker als je een openbaar ambt wilde bekleden. Deze manier van zwemmen leek meer op de huidige methode, een soort van schoolslag en rugcrawl.

Olympische Spelen

Ondanks dat er wel zwemwedstrijden werden gehouden, was zwemmen geen onderdeel van de Olympische Spelen die om de vier jaar in Griekenland werden gehouden. De sporten van de Olympische Spelen waren destijds: speerwerpen, discuswerpen, hardlopen, wagenrennen en worstelen. Zwemmen deden ze gewoon in open water of in de badhuizen. Ook de Romeinen vonden zwemmen belangrijk. Als je in het leger zat, moest je ook kunnen zwemmen. Ze moesten zelfs met bepakking op hun rug een rivier over kunnen zwemmen. De Germanen waren de uitvinders van de borstcrawl, zij bleken ook hele goede zwemmers te zijn.

Gekleed zwemmen in plaats van naakt

In de Middeleeuwen kwam er een verbod op zwemmen, wat na de Middeleeuwen weer werd opgeheven. Wel ging men nu gekleed het water in en niet naakt zoals voor die tijd, wat de Egyptenaren en de Romeinen deden. In Japan was er al vanaf het einde van de 16e eeuw een zwemorganisatie. De keizer van Japan had ervoor gezorgd dat ieder schoolkind leerde om te zwemmen. Ook in Europa werden er weer zwemwedstrijden georganiseerd, maar het duurde nog even eer het eerste wedstrijdzwembad werd gebouwd. Dat eerste wedstrijdzwembad stond in Engeland. Tijdens de Olympische Spelen van 1896 in Athene was zwemmen voor het eerst één van de Olympische sporten, maar wel alleen voor de mannen. Ze moesten drie afstanden afleggen in zee, namelijk de 100 meter, de 500 meter en de 1200 meter. Hoe ze dat deden maakte niet uit, als ze maar zwommen. De Wereldkampioenschappen zijn er sinds 1973 en de Europese kampioenschappen sinds 1926.

Zwemmen is een sport voor iedereen

Inmiddels is zwemmen natuurlijk een sport voor iedereen. Mannen, vrouwen of kinderen, iedereen die het leuk vindt om te zwemmen, kan deze sport gaan beoefenen. Dit kan op een recreatieve manier of in wedstrijdverband. Naast gewoon zwemmen, zijn er ook tal van andere sporten bijgekomen die met zwemmen te maken hebben. Denk maar aan een triatlon, waterpolo, synchroonzwemmen, kunstzwemmen, duiken of reddend zwemmen.

Zwemdiploma’s

Met zwemmen kun je ook diverse zwemdiploma’s halen, zoals de het Zwem-ABC. Deze drie diploma’s zijn de basis van het zwemonderwijs, maar er zijn nog veel meer diploma’s op het gebied van zwemvaardigheden, reddend zwemmen, binnenwater, strand, varend redden, instructeur opleidingen of vakdiploma zwemmend redden.


Gecategoriseerd in:Zwemmen is gezond