johannes
Na ongeveer twee maanden, als de baby zijn eerste inentingen heeft gehad, kun je hem of haar al kennis laten maken met water. Vaak zijn hier speciale baby- en peuterzwemmen tijdstippen voor. Op die manier raken kinderen al op jonge leeftijd vertrouwd met water. Daarbij is het ook heerlijk voor de ouders om even in het water met je kindje bezig te zijn, meestal is het dolle pret voor alle partijen. Als de baby niet zo groot van stuk is, is het soms beter om nog even te wachten tot drie of vier maanden, kleintjes raken nu eenmaal wat sneller onderkoeld. Ook bij koorts, ontstekingen, open wondjes of hoesten wordt babyzwemmen afgeraden. Direct na een vaccinatie is het ook niet verstandig.
Waar moet je op letten?
Omdat de baby’s snel moe worden en hun lichaam nog niet zo goed hun temperatuur kan regelen, is 15 tot 20 minuten in het water eigenlijk wel genoeg. Een baby krijgt nu eenmaal veel prikkels en indrukken te verwerken van de babyzwempartij. Ook als de baby blauwe handjes, voeten, lippen of nagels krijgt, kun je er beter uitgaan. Lekker samen onder de warme douche en heerlijk in een handdoek wikkelen. Het water voor het babyzwemmen moet sowieso minimaal 30 graden Celsius zijn. Het beste is om in de ochtend te gaan zwemmen, dan is je baby nog niet zo moe. Daarna kan de baby dan een heerlijk middagdutje doen. Het is verstandig om de baby een uur voor het zwemmen niet te voeden, anders is de kans groot dat de baby gaat spugen.
Trek de baby een zwemluier aan, zo voorkom je dat de grote boodschap van de baby ineens in het water drijft. Een plasje houdt de zwemluier niet tegen, anders zou de luier te zwaar worden in het water.